İdrar yolu enfeksiyonu (IYE) genelde E. Coli isimli bir bakterinin sebep olduğu idrarda bakteri bulunması ile oluşan zaman zamanda idrar torbasının tahrişine bağlı gelişen bir enfeksiyondur. Bakteriye bağlı gelişmediği durumlarda idrar torbası ve kanalları içinde bulunan glikozaminoglukan isimli koruyucu tabaka önemli rol almaktadır. Bu koruyucu tabaka idrar torbası içinde bekleyen idrarın, idrar torbası veya kanallarına zarar vermesini engellemektedir.
Yeteri kadar sıvı alamayan bireylerde idrar konsantrasyonun fazla olması da idrar kanallarının tahriş olmasına sebep olabilmektedir. Bu yüzden sıvı tüketimi de idrar yolu enfeksiyonlarında önemlidir.
Enfeksiyon geçiren kişide
şikayetleri gözlemlenir.
Çocukluk döneminde sık görülen bu rahatsızlık bir yaşından küçük erkeklerde ve bir yaşından büyük kız çocuklarında daha sık görülür.
‘IYE’ çocuklarda;
gibi belirtileri ile görülür.
Yetişkinlerde daha çok;
belirtileri ile görülürken yaşlılarda;
belirtileri görülür.
Kadınlarda daha sık görülen idrar yolu enfeksiyonları genellikle antibiyotik ile tedavi edilmektedir. İhmal edilirse enfeksiyon sonrası tablo daha ağır olmaktadır. Böbrek fonksiyonlarında bozulmalara sebep olabilmektedir.
Yazı konuları
İdrar yolu enfeksiyonlarında hijyene dikkat edilmediğinde bakteriler idrar yoluna daha rahat ilerlemektedir. Tuvalet sonrası hijyenin sağlanmasına özen göstermek gerekmektedir. Anal bölgedeki zararlı bakterilerin idrar yolundan uzak tutulması gerekir.
Kadınlarda idrar kesesinden sonraki idrar yolunun daha kısa olması enfeksiyona yakalanma riskini artırmaktadır. İlişki sonrası hemen idrar kesesini boşaltmak doğru bir karar olacaktır. Böylece enfeksiyona yakalanma riski azalır.
Genital bölgelerde kullanılan kalitesiz antiseptik ve hijyenik olmayan ürünlerde idrar yolu enfeksiyonunu tetikler.
Antibiyotik ile tedavi edilen idrar yolu enfeksiyonuna yakalanmamak için;
gerekir.
Vücuda giren fazla su ile vücuttaki bakteriler atılır. Yıllardır idrarın steril olduğu üzerinde de durulsa da son yapılan çalışmalar ile idrarda yararlı bakteriler olabileceği belirtilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu geçiren kişinin idrar yollarında bulunan zararlı bakteriler idrar yollarındaki yararlı bakterilere zarar vermektedir.
İdrar yolu enfeksiyonu geçiren kişide enfeksiyon birkaç noktayı etkilemektedir:
Günlük en az iki litre su tüketmek, soğu havalarda vücut sıcaklığını dengede tutmak, baharat ve acıdan uzak durmak gerekir.
Belirtilerden yakınmanız varsa bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririz.
İdrar yolu enfeksiyonuna neden olan hatalar ve enfeksiyon oluşumunu engelleyici önlemler.