Papatya Bitkisi (Matricaria Recutita) ve Papatya Yağının Faydaları

Papatyanın Faydaları

Papatya adı aslında pek çok farklı türdeki papatya benzeri bitkileri kapsamı altına almaktadır ve bu bitkilerin hepsi Papatyagiller (Asteraceae) ailesine mensuptur. Papatyanın tabiatta pek çok farklı türü mevcuttur ve bunlar arasından en çok bilinenleri Alman papatyası (Marticaria Recutita) ve Romen papatyası (Chamaemelum nobile) dır. Saymakla bitmeyen faydalarının yanı sıra, sahip olduğu yatıştırıcı ve iltihap karşıtı özellikler sayesinde antik çağlardan beridir insanoğlunun kullanmakta olduğu bir bitkidir.

 

 

Tarihçesi

Papatya köken olarak Antik Mısır, Roma ve Yunanistan uygarlıklarına kadar dayanan tedavi edici özelliğe sahip bir bitkidir. Öyle ki, bitkinin astım, kolik rahatsızlığı, ateş, iltihaplanma, bulantı, sinirsel rahatsızlıklar, çocuk hastalıkları, cilt hastalıkları ve kanser gibi pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaya başlanması ona Ortaçağ’da fevkalade düzeyde popülarite kazanmıştır. Tedavi edicilikte sahip olduğu popülariteden ötürü Avrupa’nın ginsengi olarak tanımlanabilir. (Ginseng: Genellikle Çin ve Japonya gibi uzak doğu ülkelerinde yetişen ve sahip olduğu inanılmaz iyileştirici etkileriyle bilinen bir bitki türü.)

 

 

Yetişme Ortamı

Papatya bitkisi neredeyse tüm Avrupa ülkelerinde yetişebilen bir bitki türü olup, Almanya, Mısır, Fransa, İspanya, İtalya, Fas ve bazı Doğu Avrupa ülkelerinde aktif olarak yetiştirilmektedir. Papatyanın her bir türü birbirinden farklı özellikler barındırmakta olup, yetişebilmek için kendi şartlarının sağlanmasına gereksinim duyarlar. Örneğin Romen papatyası uzun ömürlü bir bitkidir (yani iki seneden uzun bir ömre sahiptir). Yere yakın bir şekilde yetişir ve küçük çiçekli bir yapıya sahiptir. Çay yapımında kullanıldığında acı bir tat verir. Ancak diğer taraftan Alman papatyası, çok daha tatlı bir türdür. Senelik ömre sahip olan bu bitki türü, büyük çiçekli bir yapıya sahiptir ve 90 cm’ye kadar uzayabilir.

 

 

İçeriğindeki Aktif Bileşenler

Söz konusu bitkinin iyileştirici özellikleri, içeriğinde uçucu yağ (bisabolol, bisabolol A oksiti, bisabolol B oksiti ve matricin gibi), flavanoid (apigenin adı verilen bileşik başta olmak üzere) ve diğer terapik etkiye sahip maddeleri barındıran çiçeklerinden ileri gelmektedir.

 

 

Sağlığa Faydaları

Papatya bitkisi sahip olduğu iltihap karşıtı ve buna benzer tedavi edici karakteristikleri sayesinde asırlardır ateş, soğuk algınlığı ve mide rahatsızlıkları gibi hastalıklara karşı şifa görevi görmektedir. Aynı zamanda çayı yumuşak bir tada sahip olduğundan ötürü fazlasıyla tüketilmektedir. Papatya hem içten hem de dıştan kullanılabilme özelliğine sahip bir bitkidir. Son 20 senedir yapılan geniş kapsamlı araştırmalar ve farmakolojik çalışmalar, papatya bitkisinin tedavi edici özellikleri arasında mikrop önleyici, spazm önleyici, ateş düşürücü, anti bakteriyel, mantar önleyici ve antialerjik karakteristiklerin var olduğunu kanıtlamıştır.

Son zamanlarda yapılan ve halen devam etmekte olan bazı araştırmalar ise, söz konusu bitkinin iltihap önleyici, bakteri önleyici, kas gevşetici, spazm önleyici, antialerjik ve yatıştırıcı etkilere sahip olduğunu gözler önüne sermiştir. Bu bilgiler papatya bitkisinin asırlardır süregelen popülerliğinin sebebini açıkça ortaya koymaktadır. Bitkiye gösterilen ilgi popülaritesini daha da arttırmış olup günümüzde tam 26 ülkenin kodeksinde (tüm ilaçların ve ilaç vazifesi gören bileşenlerin toplandığı genel kitap, arşiv) bir ilaç olarak kabul edilmektedir.

 

 

Spesifik olarak faydalarını saymak gerekirse:

– Çay olarak tüketildiğinde bel ağrısı, romatizmal hastalıklar ve isiliğe iyi gelmektedir.

– Merhem olarak kullanıldığında basura ve yaralara iyi gelmektedir.

– Buhar olarak teneffüs edildiğinde soğuk algınlığı ve astıma iyi gelmektedir.

– Rahatsızlığa, diş problemlerine ve çocuklarda kolik rahatsızlığına iyi gelmektedir.

Alerjilere karşı iyi gelmektedir, diğer bir ifadeyle antihistaminik görev görmektedir.

– Yemeklerden sonra çay olarak tüketmek sindirimi kolaylaştırmaktadır.

– Hamilelerin yaşadığı sabah bulantılarına iyi gelmektedir.

Deri ülseri, yara ve yanıkların hızlı iyileşmesini sağlamaktadır.

– Gastrit ve ülseratif kolit hastalığına iyi gelmektedir.

– İltihaplanmayı azaltmakta ve bağırsak hareketlerini kolaylaştırmaktadır. Bu çerçevede müshilden farklı çalışmaktadır.

– Yıkama veya basınç yoluyla kullanımı cilt problemleri ve iltihaplanmalara karşı iyi gelmektedir. Hatta mukoza dokusundaki iltihaplanmaları dahi tedavi edebilmektedir.

– Vücudun genel anlamda rahatlamasını sağlayarak stresi ortadan kaldırmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde papatyanın içeriğindeki bazı maddelerin beyinde ve sinir sisteminde kaygı önleyici ve rahatlatıcı ilaçlarla aynı görevi gördüğü gözlemlenmiştir. Tabii siz yine de doktorunuzun size verdiği reçeteli ilaçları kullanmaya devam edin.

Uykusuzluğa iyi gelmektedir. Papatya sahip olduğu yatıştırıcı ve gevşetici özellikler sayesinde uyku sorunu yaşayan bireylere yardımcı olmaktadır.

Divertikülde (sindirim kanalında yer alan bir bölüm) meydana gelen hastalıklara, bağırsak problemlerine ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Papatya bitkisi sahip olduğu iltihap ve spazm önleyici özellikler sayesinde mide ve bağırsaktaki düz kasların gevşemesine yardımcı olur. Papatya aynı zamanda bulantı, mide yanması ve stres kaynaklı gaz birikmelerine de oldukça iyi gelmektedir. Benzer şekilde divertikülde meydana gelebilecek bozulmalara ve bağırsakta meydana gelebilecek iltihaplara karşı şifa görevi görmektedir. (bkz: Crohn hastalığı)

– Deride oluşan kızarıklıklara (egzama dahil), ufak çaplı yanıklara ve güneş yanıklarına iyi gelmektedir. Losyon olarak ya da duş sırasında yağını kullanarak, egzama ve buna benzer kızarıklıkların meydana getirdiği kaşıntıyı azaltabilir, deride oluşabilecek iltihaplanmayı önleyebilirsiniz.Aynı zamanda bakteriyel enfeksiyonların iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

– Göz yapısında oluşan iltihaplanmalara ve enfeksiyonlara iyi gelmektedir. Soğutulmuş papatya çayını yıpranmış olan gözlerinize basınç yoluyla uygulayabilirsiniz. Hatta bu bitki göz nezlesi hastalığına dahi şifa teşkil etmektedir.

Ağızda oluşan yaralara iyi gelmekte ve diş eti çekilmelerinin oluşmasına engel olmaktadır. Papatya aroması içeren suyla yapacağınız gargara ağzınızda oluşabilecek iltihapları önler ve diş etlerinizi sağlıklı kılar.

Adet sancılarına iyi gelmektedir. Papatya bitkisi uterusta yer alan düz kasların gevşemesine yardımcı olur ve adet sancılarını engeller.

 

 

Papatya Yağı

Papatya yağı, papatya yapraklarından elde edilen uçucu bir yağdır.

Papatya yağı papatyanın çiçeklerinden elde edilmektedir. Çoğu imalatçı papatya yağını elde edebilmek için buhar damıtması metodunu kullanmaktadır. Çiçekler önce damıtma aygıtına yerleştirilmekte, ardından üzerlerine sıcak buhar uygulanmaktadır.

Çiçekleri yakmadan etkisi altına alan bu sıcak hava akışı, çiçeklerden yağ çıkışını sağlamakta ve elde edilen yağ ayrı olarak depolanmaktadır. Bitkinin sağlayacağı yağ miktarı türden türe farklılık göstermektedir. Taze Romen papatyası %1.7 oranında yağ verirken, Alman papatyası yalnızca %0,2 – 0,4 oranında yağ vermektedir.

 

 

Dinlendirici Etki

Papatya yağı pek çok tıbbi amaç için kullanılmaktadır. Ancak bunlar arasından en çok bilineni sahip olduğu rahatlatıcı tesirdir. İnsanlar üzerinde oluşturduğu bu rahatlatıcı etki sayesinde, uykuya dalmayı kolaylaştırma, yıpranmış sinirleri rahatlatma ve genel anlamda sakinleşme gibi amaçlar için kullanılmaktadır. Asabi tavırlar sergileyen ve kaygı problemi olan bireyler için fevkalade etkili sonuçlar vermektedir. Zihinsel açıdan sağladığı yatıştırıcı tesir bir kenara, gerilmiş kaslara ve sertleşmiş eklemlere de son derece iyi gelmektedir. Adet sancılarını ve bel ağrılarını azaltmakta, mide fesadı ve buna benzer sindirimsel bozuklukları tedavi ederek sindirim sistemini rahatlatmaktadır. Vücudun belirli

bir bölgesine uygulandığında, söz konusu bölgedeki kızarıklığı ve tahrişi yumuşatmaktadır. Bu nedenle cilt bakımında kullanılmakta olan bir bileşendir. Kaşıntıyı önlemektedir. Tabii bu da alerjik problemleri olan bireylere çok büyük yararlar sağlamaktadır. Bazen papatya isiliğe karşı da kullanılmaktadır. Sahip olduğu iltihap önleyici özelliği sayesinde, isiliğin olduğu bölgelerde oluşabilecek kabarmaların önüne geçmektedir.

Son olarak papatya yağı sahip olduğu anti bakteriyel özellikler sayesinde yaraların temizlenerek oluşabilecek enfeksiyonların önüne geçilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda diş apsesi, göz nezlesi ve buna benzer pek çok hastalığın tedavisinde de kilit rol oynamaktadır.

 

 

Tüketimi

Papatya yağı gerek ağız yoluyla tüketim gerekse vücuttaki bölgelere uygulamak olmak üzere pek çok farklı şekilde kullanılabilir.

Burada kilit nokta ürünün ne amaçla kullanıldığıdır. Örnekle açıklamak gerekirse, hastanın cilt problemleri varsa papatya yağı cilt üzerine sürülerek kullanılır. Ancak sindirimsel bir problemi varsa ağız yoluyla tüketilmesi gerekmektedir. Ağız yoluyla tüketim için, yağın su ile karıştırılması gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, yağın az miktarda kullanılacak olmasıdır. Çünkü bitki zaten yeterince tesirli bir yapıya sahiptir. Yağ gargara amaçlı veya sindirimsel bozuklukları tedavi etmek için kullanılacaksa, bir bardak suya bir veya iki damla papatya yağı damlatmak yeterlidir. Duş esnasında aromaterapi ve kas gevşetici amaçlarla kullanılacaksa, on damladan daha az miktarda kullanmak yeterli olacaktır.

Papatya yağının kokusu da yine aromaterapi amacıyla kullanılabilmektedir. Bu çerçevede yağı buharlaştırabilirsiniz. Bu metot sinirlerin yatışmasını ve baş ağrılarının giderilmesini sağlar. Ağrıyan kaslara ve eklemlere uygulamak adına susam yağı veya zeytinyağı gibi başka yağlarla karıştırılarak da kullanılabilir. Yine benzer şekilde kızarıklık ve tahriş gibi sorunlar için diğer kremlerle karıştırılıp kullanılabilir.

 

 

Diğer Kullanım Alanları

Tıbbi kullanım alanlarına ek olarak, özellikle ABD ve Avrupa ülkelerinde pek çok kişi tarafından çay olarak tüketilmekte, aynı zamanda pek çok kozmetik ürünün üretiminde kullanılmaktadır. Colorado eyaleti Bitki Araştırma Enstitüsü Genel Başkanı Rob McCaleb, dünyada her gün bir milyon bardak papatya çayı tüketildiğini, bunun da papatyayı en çok tüketilen bitki olarak zirveye taşıdığını belirtmektedir.

 

 

Papatya Yağının Yan Etkileri ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Her ne kadar asırlardır kullanılmakta olan papatya yağı genel anlamda sağlık açısından bir tehlike teşkil etmese de, ne yazık ki hamilelerin kullanımına uygun değildir. Buna ilaveten bitkilere karşı alerjik reaksiyonlar gösteren bireylerin, papatya bitkisini kullanmadan evvel vücutlarının küçük bir kısmına sürerek herhangi bir alerjik reaksiyon gösterip göstermediklerini test etmeleri gerekmektedir.

Eğer Bileşikgiller (bünyesinde papatya, kanarya otu, saraypatı, yıldız çiçeği gibi çiçekleri barındıran çok büyük bir familya) ailesine mensup olan çiçeklere karşı alerjiniz varsa, papatya bitkisini kullanmadan evvel dikkatli olmanız gerekmektedir. Her ne kadar söz konusu bu bitki, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlardan ötürü meydana gelen kızarıklık ve bronşit daralması gibi sorunlar ortaya çıkarmış olsa da, çoğu kişinin rahatlıkla kullanabileceği türden bir bitkidir.

Papatya ve papatya yağının saymakla bitmeyecek faydaları ve az da olsa yan etkileri.

Papatya ve papatya yağının saymakla bitmeyecek faydaları ve az da olsa yan etkileri.

  Sosyal   Medyada   Paylaşın
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
Tüm Konular
Doğal Cilt Bakımı internet sitemizde doğal yağ, mineral ve benzeri malzemelerle (kozmetik ürün kullanmadan) sağlıklı bir cilde sahip olmanıza yardımcı olmak amacıyla yazılar paylaşıyoruz.

DogalCilt.com sitemizdeki bilgiler doktor tavsiyesi değildir: Bilgilendirme amacıyla kaleme alınan doğal cilt bakımı önerileridir ve bu önerilerin uygulanması kişiden kişiye farklı etkiler gösterebilir ve fayda sağlamayabilir. Doğal cilt bakımı önerilerinin uygulanması kişilerin kendi sorumluluğundadır ve önerilerin uygulanmasından kaynaklanabilecek sorunlardan DogalCilt.com sitemizin yazarları ve sahibi sorumluluk kabul etmez.