Yazı konuları
D vitamini vücudumuzun yaygın ve de yoğun ihtiyaçlarının başında gelir. Doğumdan yaşamın sonuna kadar gerekli olan D vitamini büyüme, gelişme ve iskelet yapısı için vazgeçilmez bir hormondur. Güneşten, hayvansal ve bitkisel gıdalardan alınabilir. Güneş yoluyla alınan D vitamini, vitamin D3 dediğimiz kolekalsiferol ve gıdalar yolu ile alınan vitamin D2 dediğimiz ergokalsiferoldur. Kalsiyum ve fosforun kemiklerde depolanmasını sağlayan D vitamini aynı zamanda kandaki kalsiyum değerlerini kontrol eder.
Güneşten direk yolla D vitamini alınmaz. Güneşten cilde nüfuz eden ultraviyole ışınlar ciltte tepkimeye girerek D vitamini oluşumunu sağlar. Güneş altında cildinizi yakmayacak şekilde yaklaşık 20-30 dakika güneşlenmek günlük D vitamini ihtiyacınızı karşılayabilir. Sağlıklı kemik yapısına sahip olmak ve bu yapının sağlıklı inşa edilmesi için D vitamini muhakkak gereklidir. Yeni doğan bebeklerde bile gerekli görülmesi halinde hemen vitamin D2 takviyesine başlanabilir.
Özellikle D vitamini eksikliği ileri yaş evrelerde ciddi problemlere yol açmaktadır. Kemik erimesi kaçınılmaz bir hale gelir. Çocukluk döneminde ise raşitizm problemi ortaya çıkar. Raşitizme yakalanmış çocuklarda kemik yapıları bozulup şekil problemleri görülür. Özellikle yeni doğan bebeklerde anne sütü alerjisi gelişmişse veya bir sebepten ötürü bebek anne sütü içemiyorsa muhakkak D vitamini takviyesi yapılır. Ayrıca D vitaminini yeteri kadar almayan bireylerde;
gibi fizyolojik problemler görülürken buna bağlı olarak mental ve duygu- durum bozuklukları da yaşanabilir. D vitamini güneş ışınlarından alınan ultraviyole ışınlar ile deride sentezlenebildiği gibi bazı besinler ile de alınabilir. Fakat unutulmaması gereken nokta D vitamini için ana kaynak her zaman güneş olmaktadır.
Yağlı balıklar sınıfından olan ton balığı, somon, uskumru D vitamini içerirler. Ayrıca yumurta sarısı, süt, ayran, peynir, yoğurt, balık yağı, mantar (kültür mantar olmayan), patates, maydanoz, yulaf, karaciğer gibi besinlerde D vitamini içerirler. Uzmanların belirttiği üzere D vitamini eksikliğinde bu besinler ikinci planda destekleyici olmalı, ilk kaynak güneş ışınları olmalıdır.
D vitamini ihtiyacını karşılamak için ilk kaynak olarak güneşi belirttiğimizden dolayı elde edilen D vitamininin stabil durumda kalmasını sağlamak için bazı kurallara dikkat etmek gerekir.
D vitamini değerleri mililitre başına düşen nanogram değeri cinsinden ölçülür. Ortalama değeri bazı uzmanlara göre 20 ng/ml ile 40 ng/ml olarak kabul edilirken, bazı uzmanlara göre 30 ng/ml ile 50 ng/ml olarak kabul edilmektedir. Birey için en güzel tespit D vitamini değerlerini analiz ettirip bir hekim kontrolünde eksik ise D vitamini takviyesi almaktır. D vitamini değerleri düşük kişilerin yaptığı bir yanlış da bilinçsiz D vitamini kullanımıdır. Bir hekim kontrolünde almanız gereken D vitamini eksiğinizi belirlemek sizler için daha doğru olacaktır.
D vitamini eksikliği çok sayıda rahatsızlığa yol açabilmektedir ve bu yüzden D vitamini eksikliği yaşamamak için tüketilmesi gereken besinleri öğrenmeniz sağlığınız açısından faydalıdır.